rajt: 2019.09.28.

Nap
0
-166
-8
Óra
-1
0
Perc
-3
0
mp.
-2
-7

Látnivalók

Beregszász

Beregszászi római katolikus plébániatemplom

A Vérke jobb partján álló háromhajós római katolikus plébániatemplom Beregszász legrégebbi műemléke, alapítói valószínűleg a XII. században II. Géza által betelepített szászok voltak. Ebből a templomból azonban csak néhány, a mai északi kapu fölé beépített gyámkő maradt meg. A Kárpátaljára betörő tatárok 1241-ben felgyújtották és lerombolták. A jelenlegi templom 1418-ban Zsigmond király (1387-1337) uralkodása idején épült. Szombaton délben, vasárnap pedig délelőtt 10 órakor tartanak magyar nyelvű misét a templomban. Pontos miserendért kattints IDE!

A Bethlen kastély - Beregvidéki Múzeum

A római katolikus templom mellett, a Bethlen utca elején -az egykori Bethlen kastély épületében- található a Beregvidéki múzeum.

Keleti homlokzatán lévő kőtáblájáról megtudhatjuk, hogy Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1629-ben építtette. A rendszerváltás után a Beregszászi Szakipari Középiskolát helyezték el benne. 2002-ben az épület bejárat felőli jobbszárnyán több helyiséget jelöltek ki a beregszászi tájmúzeum számáraA múzeum gazdag gyűjteménye bemutatja az egykori Beregvármegye eseményekben, tragikus fordulatokban gazdag ezeréves történetét, az itt élő népek – magyarok, ruszinok és más nemzetiségek – szabadságküzdelmét. További infóért kattints IDE!

II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola

A Kossuth-tér Beregszász legszebb tere. Több évszázad folyamán alakult ki mai arculata. Itt épült fel a református templom, itt voltak egykor a város legszebb, legelegánsabb üzletei, a törvényszék, az egykori Grand Royal Hotel. A tér legimpozánsabb épülete az egykori törvényszék épülete, melyben jelenleg a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola működik. Kétemeletes eklektikus épülettömbjét 1909-ban avatták fel.

 

Beregszász környéke

Munkácsi vár

Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemléke, melyet évről évre egyre több turista csoport keres fel -különösen Magyarországról-, mindössze 20 km-re található a verseny rajtjától.

Az utóbbi években felújított, szakszerűen restaurált vár a vidék egyik legnevezetesebb, legérdekesebb látnivalója. Keletkezésének, építésének, fejlődésének története, a tatár hordák, a törökök elleni harca, II. Rákóczi Ferenc szabadságharcában, az 1848-1849-es magyar szabadságharcban játszott kiemelkedő szerepe megérdemli, hogy meglátogassa az ember ha módja nyílik rá.

SEGÍTS TE IS!

Ha teheted, kérjük támogasd adományoddal az Ökumenikus Segélyszervezet beregszászi központjának munkáját, hogy még több családot segíthessünk élelmiszerrel, tüzifával és gyermekfejlesztő programokkal!

támogatóink

közösségi csatornáink

kapcsolat

e-mail: info@beregrun.com

tel: +38 095 860 5928;

      +36 30 427 5305

Back to Top